Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στο Ραδιομέγαρο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε το 2ο Εργαστήριο Πολιτών για το σχεδιασμό ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα, από τους πολίτες, για τους πολίτες. Πάνω από 30 άτομα ηλικίας 12 έως 78 ετών συζήτησαν και κατέγραψαν τόσο τις αξίες, όσο και τους θεσμούς και της διαδικασίες που χαρακτηρίζουν την Πολιτεία στην οποία θέλουν να ζουν.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε σε τρεις κύκλους συζητήσεων με τη μέθοδο World Café, κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την πολιτεία στην οποία θέλουν να ζουν! Οι συμμετέχοντες  είχαν την ευκαιρία να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά της επιθυμητής για αυτούς πολιτείας, καθώς και τους θεσμούς οι οποίοι θα επιτρέψουν τη δημιουργία αυτής της πολιτείας. Η αποτύπωση και κατηγοριοποίηση των παραπάνω έγινε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Αξίζει να αναφερθεί πως το 90% των συμμετεχόντων αξιολόγησε πολύ θετικά το 2ο Εργαστήριο Πολιτών, ενώ ανέφερε πως προτίθεται να αφιερώσει προσωπικό χρόνο για τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το 2ο Εργαστήριο Πολιτών στο Μεσολόγγι θα χρησιμοποιηθούν σε μία πανελλαδική έρευνα σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα, από τους πολίτες για τους πολίτες.

Διαβάστε την έκθεση συγκομιδής του 2ου Εργαστηρίου Πολιτών ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2.0 >>

 

 

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

εργαστήριο μεσολλόγγι

Πάρε μέρος στο Εργαστήριο Πολιτών #02 για ένα Σύνταγμα 2ης γενιάς για την Ελλάδα, από τους πολίτες για τους πολίτες!

Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, ώρα 17.00 – 21.00 σας προσκαλούμε στο Ραδιομέγαρο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου να συζητήσουμε και να ξεκινήσουμε τα Εργαστήρια Πολιτών για ένα Σύνταγμα 2ης γενιάς για την Ελλάδα, από τους πολίτες για τους πολίτες.

Με το εγχείρημα “Σύνταγμα 2.0” στοχεύουμε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών έτσι ώστε η ίδια η ελληνική κοινωνία να διαμορφώσει και να υπερασπιστεί ριζικές αλλαγές των πολιτειακών και συνταγματικών θεσμών. Πιστεύουμε ότι η κατανόηση και ο σχεδιασμός του Συντάγματος της χώρας μας είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων Πολιτών. Σύγχρονα εργαλεία και εφαρμογές συμμετοχικού σχεδιασμού επιτρέπουν, σήμερα όσο ποτέ, την ουσιαστική και δημιουργική συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας για τις ζητούμενες αλλαγές στους τρόπους διακυβέρνησης της χώρας μας.

Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο World Café – μία απλή και κατανοητή μέθοδο διαλόγου η οποία δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφράζονται ελεύθερα, να συζητούν σε βάθος και να αναδεικνύουν κοινές ιδέες και προτάσεις. Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου οι πολίτες θα συμμετέχουν σε μικρές ομάδες και θα συζητήσουν για πολιτειακά θέματα. Σκοπός είναι η συλλογή απόψεων, αξιών και νέων ιδεών από τους πολίτες για το τι πρέπει να ρυθμίζει ένα νέο Δημοκρατικό Σύνταγμα για τη χώρα μας και με ποιους τρόπους. Στο α’ μέρος του εργαστηρίου θα οραματιστούμε και θα σχεδιάσουμε την πολιτεία στην οποία θέλουμε να ζήσουμε και θα καταγράψουμε τα χαρακτηριστικά της. Στο β’ μέρος, θα διαμορφώσουμε τις διαδικασίες και τους πολιτειακούς θεσμούς που μπορούν να πραγματοποιήσουν και να διασφαλίσουν την πολιτεία που επιθυμούμε.

Τα “Εργαστήρια Πολιτών – Σύνταγμα 2.0” θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν από το σύνολο τους θα αποτελέσουν τη βάση για μία πανελλαδική έρευνα σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα, από τους πολίτες για τους πολίτες.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων στο χώρο, παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνοντας στην ακόλουθη φόρμα το ονοματεπώνυμο και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Μεσολόγγι ανήκει στο δίκτυο πόλεων του έργου «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» που υλοποιούν οι οργανισμοί κοινωνίας των πολιτών Culture Polis, Place Identity και Scify. Τοπικός διοργανωτής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ομάδα Ερωδιοί. Το έργο συγχρηματοδοτείται  από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πού; Ραδιομέγαρο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 2ος όροφος Ραδιοφωνικού Σταθμού)
Επικοινωνία: Δημήτρης Θεοδωρακόπουλος – Όλγα Δασκαλή, ομάδα Ερωδιοί
τηλ: 6982382416, 6978539302,  e-mail: erodioi.messolonghi@gmail.com